Mar 5, 2014

SAYA MULA MINAT LIVERPOOL KERANA



Memandangkan 1 minggu tanpa perlawanan Liga Perdana , sempena perlawanan antarabangsa. Di sini saya cuba berinteraksi dengan sekalian Ummah Kopites tak kira di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei atau sekalian pelosok dunia yang tahu, faham dan pandai tulis dalam Bahasa Malaysia, agar mencoretkan sepatah dua kata tentang bagaimana boleh minat Liverpool dan bila. Nak tulis ringkas atau panjang macam cerpen dialu-alukan. 

80 comments:

  1. tahun 81-90...ketika ian rush,dalglish,john barnes bermain untuk liverpool...mereka di zaman gemilang...masa itulah saya mula sangat meminati liverpool...zaman di mana aziz ibrahim dan rahim razali jadi pengulas tv rancangan the match of the day..saya juga memasuki usia dewasa..25tahun...tapi main bola tak pandai sangat..apa pun pernah jadi jurulatih bolasepak sekolah di trolak utara..juga pengadil perlawanan.zaman 70an..80an liverpool ialah raja division one di england juga..di eropah..kerap memang juara eropah dan cup winners cup..sungguh indah waktu itu....selepas itu..zaan 90 ke atas...malap...barulah tahun 2013-2014 ada nampak cahaya terang dalam EPL.moga tahun ini boleh jadi juara..YNMA.

    ReplyDelete
  2. Aku minat Liverpool kerana semasa aku belom akil baligh, aku minat ARSENAL, tapi sejak pemergian Henry, cinta dan minat aku mula pudar pade Arsenal...untuk tidak membiarkan hati ini kosong, aku mula mengorak langkah mencari kelab yang lebih kompetitif sehingga la aku mengenali Torres secara tidak langsung aku minat Liverpool...alasan lain juga kerana orang di sekeliling aku minat kelab yang same Manchester United and Chelsea...Liverpool hanye 1 atau 2 orang saje...maka aku memilih untuk mnambah bilangan dengan mengelakkan kepupusan peminat Liverpool sehingga lah sekarang aku masih minat dan sokong Liverpool...YNWA!

    ReplyDelete
  3. Sy minat Liverpool semenjak aura Istanbul. Dulu Sy xlayan bola epl..layan liga Malaysia je..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aura Istanbul mmg berpuaka, ramai yg join kem Liverpool lps menyaksikan magic of istanbul..ynwa

      Delete
  4. mula terbeli jersi liverpool kaler kuning (tak ori) masa 1998 tp tak minat bola pun time tu tadika lagi, tp mula minat secara serius sejak 2002 walaupun time tu langsung tak pernah tau yg musim sebelum tu liverpool menang treble,minat pun sbab nak belajar main bola, time tu rumah belum ada astro jd dapat tengok game liverpool time main uefa champions league je lah setiap pagi rabu/khamis kat tv2. seronok tengok aksi owen time tu walaupun liverpool masa tu dibelakang arsenal,man utd tp tetap rasa bangga sokong liverpool. dari 2002 sampai la sekarang masih setia dengan liverpool, uefa champions league-league cup-fa cup dah menang, tinggal nak rasa menang europa league dan EPL je lagi ni :) mula beli jersi liverpool masa umur 18 tu pun guna duit kerja part time, sebelum tu tak dpt beli sbb famili tak kasi pakai sbab ada tulisan carlsberg

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku first beli baju tee Reebok pd 1997.

      Delete
  5. aku minat liverpool start dari darjah 3 or 4. xkenal pun lagi kelab kelab english nie. tapi yg pasti waktu tu Michael Owen tgh naik.. so boleh kate aku minat liverpool sbb dari Owen nie la. Zaman Gerard Houlier jadi pengurus lagi time tu. Even Owen keluar liverpool, hati aku masih di Liverpool.Waktu tu pemain pemain mcm Hyypia, Westerveld, P.Berger dekat liverpool. Even zaman zaman tu Liverpool kurang kompetitif tp tetap support dari musim ke musim.. Pengurus bertukar ganti pun, tetap aku support. and for sure detik Liverpool menang UEFA akan aku ingat sampai bile bile. sekarang umur aku dah 23Tahun and never support other team melainkan Liverpool nie. YNWA.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum... saya minat dgan liverpool ni sejak umur saya 11 tahun waktu tu tahun 1998.. saya nak ucap trma kasih kat owen sbb pasal dialah saya minat gila kat liverpool... masa tu dia remaja yg sensasi di dunia asbab jaringan di piala dunia saya siap minta bapak sya belikan jersi siap ada nama dia..sya pakai main masa wakil sklah rndah.. masa tu kmbang mcm belon la orng pnggil owen owen owen.. . sblum tu haram sebiji kelab kat eropah pun sya x tau pasal duduk kat kg di sabah ni... astro takda hnya tv 123 suku je yng ada.. layan lah liga mlysia yg mmbosankan pada masa tu (sorry)... lpas tu minat gitu2 jerk lah.. ditambah lgi masa tngktn 4,5 ddk asrama lngsnglah x tau apa pasal bola.. tapi masa tu dlm hati memng liverpool kelab saya syang.. ntah knapa seolah olah aku dan liverpool mcm ada hbngan batin... hahaha.. ya serius ni x tipu.. mcm aku dilahirkan untk liverpool.. minat gila beb.. kmudian thun 2005 msa tu hbis da skola.. bapa aku pasang astro.. masa tu bil astro murah lg beb.. rm50 sblan bleh dpat skli cenel sukan.. skrng ni korng taulah nak byar brpa... cekik drah.. tambah cenel golf yg orng kaya jer main paksa kita ambik pastu cas mahal2... kmbali ke crita liverpool 2005.. "miracle of istanbul" sapa yg minat liverpool tpi x tau pasal hal ni.. korang mmng pminat plastik .. sorry to say.. mngalir air mata aku beb... huh... sampai skrng klu aq lihat video YNWA masa mnang ucl kat utube bergenang air mata aku beb.. smpai lah skrng aq seorng peminat liverpool di daerah mundur di sabah.. trus mnyokong liverpool .. jatuh bangun liverpool aku ttap dgn pasukan kesyangan aku .. dan aku bukan plastik mcm pmnat yng lain.. kelab yg ada dlm hati aku hnya liverpool... cita2 aku ialah nak pergi anfield tengo liverpool main scara live dpan mata... trima kasi admin sbb bagi peluang tulis mcm mana aq minat liverpool.. dan sorry admin tulis panjang sapa sruh boleh tulis mcm cerpen... hahah.. nama di rahsia kan.. ckuplah aq hanya seorang peneka yng istiqomah meneka di blog ni.. hahahaha... assalamualaikum..

    ReplyDelete
  7. Minat ms tu x engt dh game lwn ap..tp ms tu campien leg la..ms tu tngk kt tv 3 lg..ms skolah rendh lg ms tu..ingt lg ms tu tngk fowler br d msukkan..sejak tu lah sampai skrng...pergh lejen...YNWA tq admin..ni lah salah 1 blog wajib yg sy akan tngk 2@3 hr sblum game liverpool...

    ReplyDelete
  8. mula minat time sekolah rendah, time tu ayah member pernah belajer katsana so baca majalah pasal liverpool yang diorang beli tiap kali pergi rumah dia. betul-betul jadi fanatik masa menang champions league.. masih ingat lagi gol sami hyypia dan come back final

    ReplyDelete
  9. Saya rasa saya antara peminat terbaru liverpool. Saya minat liverpool season 2008/2009 kalau tak salah la. Sbb masa tu saya sorang ja Yg tak layan liga luar ni. Asyik layan liga Malaysia ja. Maklum la astro tak dak Internet pon tak dak. Disebabkan tu la saya pon nak berjinak-jinak dgn epl. Dan hampir keseluruhan kawan2 saya hanya ada 2 3 org ja Yg minat liverpool.peminat man u cukup ramai dan saya yg paling tak suka geng ni sebab geng ni selalu sangat perlekeh team lain. Jd untuk menambah rakyat Yg menyokong liverpool dan bencikan man u saya terus pilih liverpool. Padahal masa tu haram tak kenai pon player liverpool. Kira saya sokong liverpool ni Mcm olok-olok la kononnya tak mau malu dgn membe2 dan nak kata saya jugak layan epl. Dan sejak pada tu la saya jumpa ramai penyokong liverpool dan kadang2 kami kumpul sekali sembang pasai liverpool. Minat dengan liverpool kian lama kian mendalam. Setahun lepas tu saya berpindah ke sekolah baru, saya jumpa seorang rakan Yg betul2 peminat liverpool. Tiap kali lepak dgn dia pasti dia akan bercerita tentang epl dan liverpool. Yg paling saya suka dan takjub bila mana kawan saya ni pertontonkan video miracle of istanbul. PErghh waktu tu kalau saya tgk live mesti best punya. Saya jugak bangga dgn kawan sy ni ketika final tu kawan saya dan saya baru 12 tahun tapi pada waktu tu dia kenal sungguh dgn liverpool. Saya waktu tu kenai player dalam Malaysia ja la. Sejak kenal dgn dia juga saya diperkenalkan blog ini. Dari 2009 sampai la tiap2 Minggu sy jengok blog ni. Dan sehingga kini saya tetap sayangkan liverpool tak kira jatuh atau bangun. YNWA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ABU punya geng le ni All But United

      Delete
  10. Aku dulu minat owen. Dia punya power masa world cup 98 lain macam. Time tu tadika lagi dan liverpool pon x kenal lagi. Lepas ja world cup aku terus ikuti perkembangan dia dan terus minat liverpool sampai sekarang. Masa tahun 2001 aku orang paling gembira di dunia sebab owen menang player terbaik Eropah dan jugak liverpool menang treble. Kecewa jgk aku x boleh beli jersey liverpool masa zaman carlsberg. Sekarang baru dapat merasa. Bagi aku walaupun owen dianggap judas, aku tetap sanjung dia kerana telah memberi titik permulaan untuk aku minat liverpool. Detik istanbul adalah satu peristiwa yang x dapat dilupakan. Aku berharap sangat sebelum Gerrard bersara dapatlah dia merasa epl. Jatuh bangun tetap bersama liverpool.

    YNWA !

    ReplyDelete
  11. as salam..memula ada pngetahuan pasal liverpool ni bila tgk kt tv anelka main,taon bila x igt tp jersey merah...kira nya d sebabkn anelka lah aku mnat liverpool..hahahaha msti pelik kn...pahtu bca kot paper ja brta sal lievrpool ni,mng uefa cup lwn alaves pn tau dr paper kt library skulah...msuk sklah mngah aku jek asyik kna paku sbb aku ja yg mnat liverpool kt asrama tu...time final 05 ramai2 curi tgk tv,ada kot dkt doploh org,,,aku ja yg support liverpool...1st time pergh pedih gila tlinga tahan kutukan...2nd half ada sorg senior ni join aku...so berdua la...aku x blah lpas abis 1st half sbb aku nk tau,lau liverpool ni truk,bapa bijik nk kna blasah...syukur aku x blah...at the end of the game,tggai aku ja dpan tv duk tgk highlight..hahahaha...smpy skrg aku mm xleh sokong mn2 kelab bola mcm mn aku sokong liverpool...YNWA....da rsa mcm aku ni org liverpool plak....kalah ja emo,xleh tido,....hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anelka loan time tu... sayang Houllier pi beli Diouf instead if Anelka

      Delete
  12. Aku Minat Liverpool Awal 90-an Masa Tu Ian Rush John Barnes Grobbelar Masih Main Tak Pernah Minat Team Lain Sampai Sekarang Masa tu Umur Dlm 8-9 Tahun Dan Terus Membesar dengan Team Liverpool Hingga Skrang. Masa Tu Nama2 Bintang Seperti Robbie Fowler Steve McManaman Michael Owen Jamie Redknap Tgh Naik Dan Kemunculan Stevie G Carragher Dan Beberapa Star Dtg Dan Pergi Tapi Gerrad Masih Kekal Sekarang Aura Nya Masih Sama Walaupun Prestasi Musim2 Sebelum Ni Terumbang Ambing Tapi Tak Lah Lama Sangat Tak Da Piala Betul Tak? Sekarang Ni Masih lagi Penyokong LFC Sampai Bila2 Walau Apa Jua.. Dan Sekarang Tiap2 Musim Beli Jersi Liverpool Ori Kat LFC Online Store Tak Main Lagi Dah Pasar Malam Punya... Hidup Liverpool Semoga Juara EPL Musim Ini... YNWA.....

    ReplyDelete
  13. Time champions league final 2005 , 1st time tengok liverpool teros minat disebabkan aura Istanbul & captain fantastic , Steven Gerrard #YNWA - AfizKopites

    ReplyDelete
  14. aku minat Kedah dulu.. pas2 ada org kata Kedah ni macam Liverpool... teruih aku minat liverpool... stat fanatik zaman torres... kih3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betoi bak hang, masa kedah trebel... lani bungkuih lang merah

      Delete
  15. sumenyer sebab owen....

    ReplyDelete
  16. Skrg dah rmai minat liverpool...ade jgak yg brkapel2 dgn jersi liverpool..dlu rmai yg MU...jatuh bgun aq dgn liverpool...jdilah orang yg setia

    ReplyDelete
  17. steve mc manaman dan micheal owen

    ReplyDelete
  18. dh lama minat The Reds, sejak era 80an lg, adik-beradik lelaki ada 3 orang, aku yg bongsu, abg yg tengah (dah meninggal dunia) peminat tegar MU, abg yg sulung sama mcm aku peminat tegar The Reds. waktu tu kalu nk tgk EPL, layan kt tv2, pas2 ada Road to Wembley. kalu kitaorg berjumpa mesti gaduh pasal bola. sejak kemunculan astro dh senang layan EPL. zaman geng bujang ramai gk geng2 The Reds. rumah bujang xde astro, layan kt kedai mamak je. masih ingt lg ms The Reds juara CL. snggup bgun pg layan kt kedai mamak, walaupun The Reds ketinggalan 0-3, kami masih setia menyokong, itulah kenangan paling manis bersama The Reds. masa The Reds jelalah Asia pn ada g gk. itulah pertama kali tgk game The Reds depan mata. YNWA.

    ReplyDelete
  19. Penyokong setia The Reds Sejak 2003.. Masa tu ada Djibril Cisse..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cisse mmg poer tp lepas patah kaki terus kondem

      Delete
  20. kawe minat Liverpool tahun 80an(sekolah rendah)... masa tu zaman Ian Rush, Alan Hansen, Peter Beardsly, John Barnes, Bruce Groblear, dan ramai lagi...

    ReplyDelete
  21. dl aku minat barca.. tp sejak liverpool kalahkan barca kat nou camp, aku dh mula suke kat liverpool.. biasanye kalo ade team kalahkan barca aku xsuke team tu, tp x utk liverpool.. lepas tu br la aku mula lyn epl.. tp still minat barca.. aku mula jd fanatik liverpool masa 08/09.. hero ms tu gerrard dgn torres.. sampai la skrg.. jatuh dan bangun tetap liverpool.. YNWA!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barca time tu baru nk gempak.. Rijdkaard yg bagi meletop

      Delete
  22. Aku minat Liverpool kerana Liverpool adalah kelab yang mmg superb dan tidak menyombong mcm team yang satu lagi tu....aku minat Liverpool dari zaman Fowler ,Mcmanaman ....smnjk itu ..aku mula mengkaji kelab Liverpool ...dan mengetahui bahawa Liverpool adalah Kings Of Europe dari England....and lagu You'll Never Walk Alone ....membuktikan no matter what win,lose or draw....the Liverpool fans will always Walk On Together....unlike the other club that only unite when they are at the top....YNWA

    ReplyDelete
  23. Slm..selalunya aku surf jer blog nie..tp tergerak nak luahkan isi hati sebab topik nie.. aku mula minat liverpool masa era Robbie Fowler..teringat lagi masa tu Fowler dijatuhkan dlm penalti box tapi dia pulak yg begitau kt refree sepatutnya bukan penalty. .klu ada yg pernah tgok match nie mmg akan ingat insiden nie..tak pernah dibuat oleh mana2 pemain..terus jatuh cinta
    sejak saat tue dan smpy lah sekarang jatuh bangun LFC , aku akan tetap sokong hingga ke akhir hayat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali jgn surf jer... komen apa2 yg best dlm blog ni kasi meriah skit

      Delete
  24. Assalammualaikum kpd fans Liverpool yg bace komen2 ni...aku minat Liverpool bkn sbb team Liverpool mule2 tp sejarah The Beatles yg asal dr cna & lgu YNWA ciptaan The Beatles sndri. Aku mmng minat gler The Beatles ble aku explore dlm2 rupenye Liverpool tmpt asal dorg...CL 2005 Istanbul aku datang detik pertama cinta ini berputik dlm hati utk kenal Liverpool lg mendalam...aku mmng x sangka Liverpool blh menang dgn ac Mizal peace yowww drmatik gler kaw2...lps dr 2 Liverpool trus mengganas belasah real Madrid 4-1, MU 4-0 n team power blh menang selamba badak jeee..smpi skunk aku minat Liverpool setiap game live mst aku tgk..thun ni aku rase Liverpool blh menang liga sbb attacking mmng superb gandingan SAS mmng terbaek lg2 bnyk menang besar previous dgn meriam kontot 5-1...hopefully Liverpool blh menang liga utk Captain Fantastik Stevie G sbb sume piala die dh menang except liga jeee..player muda sume sdg develop & rmai player England bkn mcm team2 lain...aku harap sgt Liverpool thun ni layak CL sbb rindu nk tgk live kul 3.30 pg rabu @ khmis..klu Champion lg bgus!!!YNWA!!!!!!!!!!!!!EL PISTOLRE!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beatles tak minat bola, dirg mat bunga hahahaha

      Delete
  25. dulu masa tahun 94 masa tu darjah 2.. saya merupakan peminat man utd.. ikut kakak.. kakak minat man utd sebab masa tu ryan giggs hensem.. kat bilik dia ada poster giggs... abg saya pulak sokong liverpool... pada satu hari saya gaduh besar dengan kakak saya.. dengan perasaan dengki saya koyak dan ludah poster giggs tu sebab nak sakit kan hati kakak saya.. kerana dengki dan benci terhadap kakak ketika itu saya beralih follow abg sokong liverpool.. tak sokong man utd lagi... semenjak dari itu sampai la sekarang saya adalah penyokong liverpool.. :)

    ReplyDelete
  26. Well, saya mula meminati Liverpool after World Cup 2010...itu pun melalui si Torres (sebelum ni pelik jer tgk kenapa men suka sgt kat bola sepak, tapi bila dah tgk the football match..wow!)...Lepas tau yg dia main kat Liverpool...apa lagi, saya 'google' semua pasal Liverpool..kelab ni ader banyak history yg menakjubkan serta para 'fan' yg super duper best . Antaranya, match ISTANBUL 2005...saya yg tgk kat Youtube lewat 5 tahun pun terasa betapa LIVERPOOL ni adalah pasukan yg diminati oleh FAN yg terus setia bersama2 tika senang dan susah…sebak tgk semua KOPITES nyanyi lagu YNWA dgn bersemangat mase rehat separuh mase pertama dan ketika itu LIVERPOOL FC ketinggalan 3 mata.
    Itu belum lg match2 lain yg best tgk sbb our team akan fight giler utk menang. Esp. bila lawan club2 besar…cth: match Arsenal vs Liverpool (17/4/11)…last2 minute pun fight…at least seri tang tu.
    Ni contoh match sebelum Brendan ader kat Liverpool FC…sekarang lagi syok tgk our team fight sampai abih, sampai nak sakit jantung pun ader…match lwn Stoke (5-3), Fulham (3-2), Swansea (4-3).
    Siapa boleh bayangkan kita blh belasah si Spur (5-0), Everton (4-0), dan yg latest, Arsenal (5-1)…tak sabar rasenyer nak tgk match Mancity dan Chelsea sbb kita akan lawan lg di Anfield (hope sgt dpt referee yg ok bukan yg BERAT SEBELAH yer).
    Then, si Torres pi ke other team (it's broke my heart for a while). Ader yg tanyer..so you minat la the other team tu?(as they assumed that I'll follow where he go) Nope...once dah kenal Liverpool FC, saya dah tak peduli even if my fave footballer pi kelab lain. Like King Kenny said "No player is bigger than the club."
    Ingat lg mase Liverpool FC berada di antara kelab2 yg tercorot dlm liga EPL...ramai yg kata...Liverpool dah teruk...tunggu jer mase nak jatuh divisyen, ader yg kata kita bakal terima nasib seperti Portsmouth FC, Leeds United...sedih but tang tu baru terserlah siapa TRUE FAN LIVERPOOL FC...
    Liverpool FC teach me apa itu erti “loyal”/ kesetiaan dengan kata2 keramat.."YOU'LL NEVER WALK ALONE"...jujurnya…bila saya rase ‘down’ saya suka dgr lagu YNWA.
    Next, King Kenny dtg…Kita dapat menang Carling Cup tang tu…tapi kedudukan di tangga liga EPL masih x bagus…masih tak dpt ke Champions League…
    At last, dtg Brendan… dan sekarang…seronok giler tgk LIVERPOOL FC sudah bertambah baik (kita dlm kedudukan yg baik). Hope sgt thn ni kita terus di tangga big 4 (kalau lagi best, menang EPL), so next year boleh masuk Champions League dan nak nak sangat tgk LIVERPOOL FC menang Champions League utk tahun 2015 (kira2 10 tahun lepas kita menang tahun 2005)…OH, that’s is my crazy dream…but I Believe in REDS!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Torres fan... sayang btol Torres buat pilihan silap join Chavski..
      boleh bayang tak kalau Torres dgn Suarez main...

      Delete
  27. Mula mengenali The Reds semasa letusan bakat Micheal Owen sekitar tahun 1995. Main bola petang di kampung tiada yang mahu main midfield mahupun defender kerana semua mahu jadi 'Micheal Owen'.

    Kemudian muncul Steven Gerard! kemudian tahu sejarah manis The Kopites! Kejuaaran Eropah! Merseyside sebagai lubuk kelahiran bintang Inggeris dan superstitious2 unik di gelanggang keramat Anfiled!

    Liverpool FC till the end!!

    #YNWA #LFC

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walapun aku sebaya Carragher... tp kawan2 panggil aku Gerrard..kahkahakh

      Delete
  28. kira korang semua tak otai sangatle.....saya masih tunggu komen drp.cikgu uda...salah seorang otai peminat tegar liverpool...dah lama benar bersara ..ape kabo?tapi korang tak pernah tengok tragedi hillsbrough ...96 peminat liverpool terbunuh semasa stadium runtuh lawan separuh akhir piala fa bertemu ..nottingham forest ..atau tragedi piala eropah ..liv.vs juve...live menerusi tv 2..kalah dan menang asam garam bolasepak..menang disanjung..kalah kena terajang

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tgk dlm berita dunia jam 10... tapi time tu mmg ada bias mcm nk salahkan Fan Liverpool jer..

      Delete
  29. sedih kenangkan tragedi heysel...sepatutnya liv.dapat satu penalti..kerana pemainnya dijatuhkan dalam kotak penalti juve..tapi tak dipedulikan pengadil..juve menang 1-0 hasil tendangan platini..tak terjangkau oleh grobelaar..sedih sungguh waktu itu..lepas tu..rush pula pegi ke juve...liv .tak dibenarkan main di eropah selama 6 tahun..lepas itulah liv.banyak merosot..pengurus joe fagan letak jawatan..kenny dalglish ..dilantik jadi pengurus...th.86/87 menang treble..juara div.one,juara fa dan juara piala eropah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Juve bungkuih time tu, agak2 Platini skrg jadi aper yerk..

      Delete
  30. Teman mula jatuh cinta dengan Liverpool sekitar awal tahun 80-an. Ketika itu masih bersekolah rendah. Mulanya tiada pasukan pilihan. Hanya seronok melihat aksi pemain di tengah padang. Pasukan-pasukan hebat ketika itu termasuklah Man United, Aston Villa, Chelsea dan Everton.

    Satu hari teman terfikir untuk menyerahkan sepenuh jiwa dan raga hanya pada satu pasukan sahaja. Fikir punya fikir akhirnya teman memilih Liverpool FC selepas tertarik melihat aksi memukau daripada Kenny Dalglish dan Ian Rush.

    Pernah juga mengimpikan gadis berasal dari Bandar Liverpool, menetap disana dan menjadi pengunjung setia Anfield saban minggu. Takdir penentu segalanya. Pelamin anganku musnah.

    Teman juga cukup gemar dengan kata-kata keramat YOU'LL NEVER WALK ALONE dan THIS IS ANFIELD. Ketika hati gundah-gulana ayat (dan lagu) inilah yang dapat menenangkan perasaan dan memberi semangat untuk meneruskan kehidupan.

    Agak menyedihkan The Reds mengambil penaja utamanya dari syarikat minuman keras seperti Candy dan Carslberg. Kempunan tiga puluh tahun teman untuk menyarung jersi Liverpool berakhir juga setelah Standard Chartered menjadi penaja utama.

    Merasa la juga melihat aksi Liverpool secara live di Bukit Jalil pada tahun 2011. Terasa seperti berada di Anfield pulak.

    THIS IS ANFIELD
    #YNWA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teman plak tertarik dgn John Barnes...

      Delete
  31. Fans liverpool sumenye mmg trbaik!!!! Minat liv thn 93/94 zaman spice boy br nk up, jason mcacteer, macca, fowler n redkknap...YNWA

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman Spice Boy ader sorang lg yg bro tak sebut... Stan Collymore hahaha

      Delete
    2. Haha...btl la bro, lupe nk sebut collymore huhu...ingt x time die wat bola magic tu mse keeper nk tgkp je bola naik ats huhu

      Delete
  32. Byknye komen, minat liverpool thn 93/94 zaman spiceboy player mcm fowler, macca, mcActeer, redkknap, berger n mcm2 lg...mse tu sngup kmpul duit blnje sklh beli mjlh match n shoot, sume piale dh mrase brsme lfc tgl BPL je hrp thn ni la time yg d tgu2 stlh 20thn...YNWA

    ReplyDelete
    Replies
    1. majalah match & shoot tu dulu ibarat internet zaman skrg.. byk info ttg all EPL news

      Delete
    2. Yup btl tu bro, slain dr mjlh2 tu tiap hjg mgu hr sbtu ptg g bndr klang cr mjlh sportif nk tmbh info ttg EPL...ingt lg mse fowler cium line wat mcm hidu marijuana haha...skrg ni sume info ttg dunie bola especially liverpool sume melalui internet je, lg2 blog liverpoolkita tiap hr bkk nk tgk citer trbaru ttg team ksygn kte ni coz ulasan n ayt mmg trbaik dunie smpai wat trsnyum sorg time bace tu...tokeysiber mmg otai trbaik n trskn brkarya, hope 1day blh kte jmpe dh lme follow tp xtau sape orgnye hehe....

      Delete
  33. Aku minat warna merah sejak zaman sekolah rendah...80s...minat bola...layan bola zaman tv1 2 3...bola europ minat lak dgn aksi rush beardsley barnes gobler kenny..terus melekat smpi dinihari...lebih 20 thn tanpa kejuaraan...tp hatiku tetap bersamamu The Reds...harap2 tahun ni dpt la sesuatu..dan pasti UCL kita pasti akan kembali...we back to where we belong...YNWA bebehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman tu aku ingat Boss bahagian sukan RTM pun minat Liverpool kot sbb tiap2 kali live, mesti dirg mainkan game Liverpool... takkan kebetulan

      Delete
  34. mula kenal EPL, liverpool masa ak darjah 6, tahun 1998.


    -pokdin-

    ReplyDelete
  35. minat liv zaman robbie fowler, stan colimore,, masa 2 darjah 3 tahun 94. jiran bg jersi liverpool,, p mana pun pakai jersi 2 je,,huhu,, smpai skang die hard YNWA,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman 94/95 jersi Liverpool adidas paling gempak dlm sejarah.. away hijau putih pon bleh tahan..

      Delete
  36. Saya mulai mencintai Liverpool karena melihat aksi Michael Owen di Piala Dunia 2002. Waktu itu dunia dilanda demam bola yang luar biasa. Saya yang sebelumnya tak begitu interested dengan sepakbola, akhirnya ikut menggilainya. Dan saat menonton aksi Owen bersama timnas Inggris, saya sangat tertarik dengan pemain ini. Begitu mengetahui dia adalah pemain LFC, sayapun ikut menjadi penggemar LFC sampai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syabas, anda merupakan warga Indonesia yg selalu memberikan komentar2 terbaik dlm blog picisan ini. Harapnya selalu singgah dan nukilkan komentar2 untuk bersama2 kongsi pendapat demi kelab yg kita cintai ini. #ynwa

      Delete
  37. tahun 80an..saya kumpul semua artikel berkaitan liv...daripada akhbar atau majalah bm atau bi...hingga menjadi suatu buku tebal..sayang..semuanya dah hilang..masa tu internet dan astro belum mandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada mmg jadi manuskrip sejarah bro..
      aku plak semua majalah match & shoot, Emak dh jual kt keling botol..
      adoooi.. tinggal berapa edisi 98/99 yg sempat jumpa..

      Delete
  38. Mse umur 9...cm 2 lh...sbb bpk dh minat liverpool...ank mesti ikut gak kn....like father like son.....hu hu hu...ape2 pon...YOU'LL NEVER WALK ALONE...L.F.C...ALWAYS.....

    ReplyDelete
  39. aku suka ngan team yang bleh control game, Liverpool control ball ngan Long Pass drg...Barca pula control game ngan Short Pass drg, dua-dua team ni aku suka, dua-dua kelab ini telah menghasilkan pemain yang berkualiti dari akademi masing2...RESPECT!! bukan mcm sesetengah kelab tu...harap je duit byk beli pemain bintang, pemain akademi entah kemana...

    ReplyDelete
  40. Masa kecik selalu dengar nama Rush.. barnes.. grobellar.. tengok jrg2 sbb x de sumber.. ada pun kdg2 je tertengok road2wembley.. dgn big league soccer.. zaman dah beso sikit kenal fowler.. mcateer..mcmanaman..
    Balik cuti dari jordan sempat tengok youth WC di Larkin masa tu ada owen..gerrard..heskey..carra main utk England.. aimar pun ada masa tu. kt jordan pun slalu ada live Liverpool masa tu.. pulak tu dapat beli magazine Reds yg sekenhen kat sana.. nostalgic.
    Sampai skrg ni mmg terbaik Liverpool.. YNWA!

    ReplyDelete
  41. Fans liverpool jom lawati online store saya arafajersey.blogspot.com.. fb : arafa jersey

    ReplyDelete

Labels

Liverpool (216) Rumours (157) Premier League (153) Priemer League (70) Steven Gerrard (40) Piala Europa (37) Champion League (35) Luis Suarez (34) Fernando Torres (32) Rafael Benitez (31) Youth (25) Kenny Dalglish (22) Lucas Leiva (21) cartoon (21) Dirk Kuyt (20) Hari ini dalam sejarah (20) Jersi (20) Owner (20) Player (20) komentar (20) kontrak (20) Isu terkini (19) Chelsea (18) England (18) Lagenda (18) Piala FA (18) Awards (17) Daniel Agger (17) Andy Carroll (16) Jamie Carragher (16) Piala Dunia (16) news (16) transfers (16) Antarabangsa (15) Man U (15) Perpindahan (15) Man City (14) Roy Hodgson (14) Xabi Alonso (14) Pepe Reina (13) Piala Liga (13) premeir league (13) ulasan (13) Alberto Aquilani (12) Everton (12) Gossip (12) Lawak (12) Ryan Babel (12) cedera (12) Arsenal (11) Javier Mascherano (11) kecederaan (11) Pengurus (10) ucapan (10) David Ngog (9) Liverpool tour (9) Martin Skrtel (9) Newcastle (9) Robbie Keane (9) Stoke (9) ex-liverpool (9) Alex Ferguson (8) Andrea Dossena (8) Joe Cole (8) Jose Enrique (8) Aston Villa (7) Carragher (7) Emilliano Insua (7) Iklan (7) Milan Jovanovic (7) Paul Konchesky (7) Raheem Sterling (7) Raul Meireles (7) Sami Hyypia (7) Tactical (7) West Brom (7) anugerah (7) Alvaro Arbeloa (6) Bolos (6) Carling Cup (6) Craig Bellamy (6) Damien Comolli (6) Daniel Ayala (6) Fakta (6) Goalkeeper (6) Jaringan (6) Jordan Henderson (6) Lawak Basi (6) Pemain Terbaik (6) SPURS (6) Sebastian Coates (6) Stewart Downing (6) Sunderland (6) Wigan (6) birthday (6) Andriy Voronin (5) Blackburn (5) Brendan Rodgers (5) Copa America (5) Fixture (5) Fulham (5) Glen Johnson (5) Jay Spearing (5) Liga Europa (5) Midfield (5) Pemberitahuan (5) Pra-musim (5) Yossi Benayoun (5) pinjaman (5) Albert Reira (4) Analisis (4) Belajar Bola (4) Charlie Adam (4) Christian Poulsen (4) Defender (4) Glen Johnsen (4) Hull (4) Insua (4) Jermaine Pennant (4) John Henry (4) League Cup (4) Liverpool vs Arsenal (4) Liverpool vs West Ham (4) Maxi Rodriguez (4) Pacheco (4) Rasis (4) Reading (4) Reserve (4) Rick Parry (4) Sparta Prague (4) Steve Clarke (4) Suso (4) Warrior (4) West Ham (4) Wolverhampton (4) kontroversi (4) opponent (4) statistik (4) tahukah anda (4) winger (4) Bek kiri (3) Birmingham (3) Brad Jones (3) Brighton (3) Euro2012 (3) Hillsborough Disaster (3) Jadual perlawanan (3) Joe Allen (3) John Flanagan (3) Jonjo Shevley (3) LFC TOUR 2014 (3) Liverpool Youth (3) Liverpool vs Man City (3) Liverpool vs Man U (3) Liverpool vs Southampton (3) Liverpool vs Spurs (3) Nabil El Zhar (3) Owner Liverpool (3) Penjaga Gol (3) Piala Europa Liverpool (3) Piala Europa. (3) Polisi (3) Pra musim Liverpool (3) Primier League (3) Totenham hotspurs (3) Undian (3) akademi (3) humour (3) loan (3) taktikal (3) Andre Wisdom (2) Anelka (2) Assaidi (2) Berita (2) Brazil (2) Carlos Tevez (2) Carta (2) Conor Coady (2) Contract (2) Damine Plessis (2) Danny Wilson (2) Dejan Lovren (2) Doni (2) Euro16 (2) Europe (2) Fabio Aurelio (2) Fabio Capello (2) GOL (2) Gerrard (2) Ian Rush (2) Insiden (2) Kahwin (2) Kargiakos (2) LFC TOUR 2013 (2) Liverpool vs Aston Villa (2) Liverpool vs Everton (2) Liverpool vs Fulham (2) Martin Kelly (2) Norwich (2) Patrice Evra (2) Peraduan (2) Player Of The Month (2) Rafa Benitez (2) Retired (2) Rival (2) Rumours Liverpool (2) Sammy Leee (2) Simon Mignolet (2) Skuad (2) Soroton Perlawanan (2) Trofi (2) VIDEO (2) Wembley (2) coach (2) formasi (2) games (2) match report (2) queen park rangers (2) rekod (2) scouting (2) staff (2) striker (2) 3-5-2 (1) Aaron Lennon (1) Adam Johnson (1) Alan Hansen (1) Alex Ferguson kena troll (1) Aly Cissokho (1) Anfield (1) Antonio Cassano (1) Arsene Wenger (1) BISNEZ (1) Beatles (1) Bek Kanan. (1) Benayoun (1) Bike (1) Bilbao (1) Bill Shankly (1) Blunder (1) Bolton (1) Bootroom (1) Borini (1) Burnley (1) Cardiff (1) Charles Itandje (1) Christian Zapata (1) Christopher Buchtmann (1) Columnist (1) Daniel Sturridge (1) Danny Ward (1) Danny murphy (1) David Martin (1) David Moores (1) David Trezeguet (1) David Villa (1) Dietmar Hamann (1) Dimitri Payet (1) Djimi Traore (1) Epic Liverpool (1) Exeter (1) FC Braga (1) Facebook Liverpoolkita (1) Fan Man U provokas (1) Fans (1) Fifa (1) Fifa12 (1) Flop (1) Gael Clichy (1) Gary Neville (1) Gerardo Bruna (1) Harry Redknapp (1) Hatem Ben Arfa (1) Hearts (1) History Channel (1) Honda (1) Howard Webb (1) Ian Ayre (1) Ian St John (1) Jack Hoobs (1) Jack Robinson (1) Jack Wolfskin. (1) James Milner (1) Javier Manquillo (1) Jersi Torres (1) Jerzy Dudeks (1) Jurulatih (1) Keji (1) Kesebelasan Utama (1) Kevin Keen (1) Krisis (1) Kristian Nemeth (1) Krisztian Nemeth (1) Kyrgiakos (1) LIVERPOOL 4-3 GUANGDONG (1) Latihan (1) Leighton Baines (1) Liverpool players (1) Liverpool vs Cardiff (1) Liverpool vs Norwich (1) Liverpool vs Robatnichki (1) Liverpool vs Robatnicki (1) Liverpool vs Stoke (1) Liverpool vs Sunderland (1) Liverpool vs Swansea (1) Liverpool vs Udinese (1) Liverpool vs Wigan (1) Majalah Bolasepak (1) Malaysia (1) Man Marking (1) Mario Gomez (1) Mascherano (1) Midfielder (1) Mourinho (1) Mouro Pederzoli (1) Nostalgia (1) Oldham (1) Peminat Liverpool (1) Penaja Liverpool (1) Penampilan ke 100 England Gerrard (1) Pengarah Strategik Bolasepak (1) Perlawanan Testimonial (1) Perolehan pendaptan Liverpool (1) Peter Crouch (1) Philip Degen (1) Platini (1) Press Conference (1) Ramadhan Liverpool (1) Raul Miereles (1) Roy Hodgson Tactic (1) Rumours Flamini Liverpool (1) SAS (1) SPUR (1) Sakit jantung (1) Samed Yesil (1) Sammy Lee (1) Sasaran (1) Sayembara (1) Sejarah (1) Sidang Akhbar (1) Stadium (1) Stamford Bridge (1) Stephen Darby (1) Steve McMahon (1) Suarez dan Sturridge (1) Swansea (1) Sylvian Marveaux (1) Testimonial (1) Titi Camara (1) Txiki Brigistain (1) Undang-undang (1) West Ham vs Liverpool (1) Zonal Marking (1) cetusan minda (1) children (1) cuba teka (1) degen (1) derby (1) diving (1) f (1) facebook (1) fantasy football (1) gaji (1) galacticos (1) hukuman (1) jokes (1) klasik (1) kolo Toure (1) liverpool 4-0 Spurs (1) maskot (1) pencabar (1) persahabatan (1) pre (1) preseason (1) protes (1) qpr (1) revenue income (1) santai (1) sayap kanan (1) setpiece (1) sponsor (1) squad (1) supporter (1) tips (1) tour (1) twitter (1) ulangtahun (1) youtube (1)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails